BELFIUS PRIVATE BANKING

‘Private Banking is zinvol investeren in de toekomst. Onze toekomst’

Bij Belfius en Candriam staan lokaal verankerde expertise, beleggen met een positieve maatschappelijke impact en de digitalisering centraal bij Private Banking. Ontdek het innovatieve verhaal van dit unieke partnership doorheen 5 pijlers.

Abonneer u via uw favoriete podcast-app Spotify

De klant en de samenleving: win-win, dankzij Private Banking

Zinvol en inspirerend zijn voor de Belgische samenleving: dat is wat het hart van Belfius sneller doet slaan en waar het om draait in Private Banking bij Belfius. ‘Proactief, professioneel en persoonlijk advies vullen elkaar aan in een 360°-benadering’, verduidelijkt Olivier Onclin, lid van het directiecomité en Head of Retail, Commercial & Private Banking.

De Private Banking-aanpak van Belfius gaat veel verder dan het uitgebreide productaanbod waarmee de bank-verzekeraar het vermogen van zijn klanten wil doen groeien. Belfius creëert een win-winsituatie voor de klant en de maatschappij.

Die visie deelt Belfius met Candriam, zijn partner in vermogensbeheer. ‘Als we er niet in slagen om economische groei om te zetten in inclusieve groei, zitten we niet op het juiste spoor. We willen een positieve economie creëren met voordelen voor zowel de consument als de hele samenleving’, zegt Naïm Abou-Jaoudé, CEO van Candriam.

Hoe Belfius erin slaagt om inspirerend én zinvol te zijn? Onder andere door het spaargeld van zijn klanten te investeren in projecten van particulieren, bedrijven en overheden. Maar ook door nieuwe beleggingsproducten te creëren met een positieve impact op de samenleving, zoals de Toekomstfondsen.

Toekomstfondsen beleggen in sectoren die bouwen aan de toekomst van onze samenleving, zoals medisch onderzoek en groene energie. Een deel van de beheersvergoeding gaat naar organisaties die actief zijn in sectoren waarin de Toekomstfondsen investeren. Zo creëren we een dubbele impact op de samenleving.

Impact creëren voor de samenleving lukt nog beter met een sterke partner die dezelfde visie deelt. Belfius vond die gelijkgestemde partner in Candriam, bij wie duurzaamheid van in het begin verweven is in de beleggingsfilosofie. ‘Alleen ondernemingen die voldoen aan de zorgvuldig gecontroleerde en regelmatig bijgewerkte checklist, die we al 25 jaar ontwikkelen, komen in aanmerking voor potentiële investeringen’, onderstreept Naïm Abou-Jaoudé.

Olivier Onclin
Head of Retail, Commercial & Private Banking bij Belfius

Meer dan 250 Belfius Private Bankers brengen om de drie maanden hun expertise up-to-date met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en juridisch vlak.

‘Ons doel is om het vermogen van onze klanten maximaal te doen groeien met een maatschappelijk relevant productaanbod. Zo wint iedereen: de klant en de hele samenleving.’

OLIVIER ONCLIN
Head of Retail, Commercial & Private Banking bij Belfius 

Lokaal verankerde toegang tot internationale slagkracht

Belfius Private Banking heeft voor het beheer van haar klantenportefeuilles al bijna 25 jaar een partnership met Candriam. De lokale verankering in België is een van de grote troeven van deze internationale vermogensbeheerder.

300 experts van Candriam opereren vanuit Brussel en weten welke thema’s, accenten en details belangrijk zijn voor beleggers in ons land. ‘Die expertise dicht bij huis is uniek’, zegt Olivier Onclin. ‘We brengen onze Private Banking-klanten rechtstreeks in contact met de experts van Candriam, indien nodig.’

‘Dankzij onze samenwerking krijgen Private Banking-klanten toegang tot een combinatie die uniek is in België: de expertise van een stabiele Belgische bank-verzekeraar én de marktkennis van een vermogensbeheerder die al 25 jaar verankerd is in België’, beklemtoont Naïm Abou-Jaoudé.

De basis van het partnership tussen Belfius en Candriam is zeer solide. De Amerikaanse levensverzekeringsmaatschappij New York Life, die meer dan 500 miljard dollar onder beheer heeft en waarvan Candriam een dochteronderneming is, ontving de hoogst mogelijke kredietbeoordeling van de belangrijkste ratingbureaus.

‘Candriam biedt beleggers expertise die wereldwijd erkend wordt. De 300 Candriam-experts in Brussel zorgen voor lokale verankering. Voor onze klanten is die nabijheid een unieke meerwaarde.’

OLIVIER ONCLIN
Head of Retail, Commercial & Private Banking bij Belfius

Podcast: Hoe belegt u in onzekere tijden?

Luister via Spotify of Apple Podcasts

Spotify

Candriam is bijna 25 jaar pionier in duurzaam beleggen, heeft 130 miljard euro onder beheer en investeert zo’n 45 miljard euro in bedrijven die voldoen aan de strikte ESG-criteria (Environmental, Social & Governance) die de vermogensbeheerder opstelde in het kader van zijn maatschappelijk verantwoord investeringsbeleid.

Zinvol beleggen om een echt verschil te maken voor de samenleving

Belfius en Candriam kiezen resoluut voor een duurzame investeringsaanpak met een positieve impact op zowel het leven van hun klanten als op de samenleving. ‘We delen dezelfde visie en overtuiging’, zegt Olivier Onclin.

Naïm Abou-Jaoudé
CEO Candriam

Podcast: Zinvol beleggen met impact op de samenleving

Luister via Spotify of Apple Podcasts

Spotify

‘Om de verspreiding en uitbreiding van duurzaam ondernemen te stimuleren, moeten we proactief betrokken zijn bij het bedrijfsleven. We zijn dus voortdurend in dialoog met de bedrijven waarin we investeren. En zijn we het niet eens met een beslissing, dan deinzen we er niet voor terug om dat te laten weten bij de stemming op de aandeelhoudersvergadering.’

NAÏM ABOU-JAOUDÉ
CEO Candriam

 

Candriam heeft bijna 25 jaar ervaring in duurzaam beleggen. Dankzij die jarenlange expertise investeert de vermogensbeheerder vandaag ongeveer 45 miljard euro in bedrijven die voldoen aan de meest strikte ESG-criteria (Environmental, Social & Governance). ‘Ons partnership met Belfius bewijst dat we dezelfde bedrijfscultuur delen: denken op de lange termijn en verantwoordelijk handelen staan daarin centraal’, onderstreept Naïm Abou-Jaoudé.

Met hun aanpak streven Belfius en Candriam naar een win-wineffect voor mens en samenleving. Dat zit zelfs in de naam ‘Candriam’ wat staat voor voor Conviction AND Responsibility In Asset Management.

Die naam sluit naadloos aan bij de visie van Candriam: een beleggingsfilosofie die niet alleen de klant ten goede komt, maar waarmee Candriam ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid als toonaangevende vermogensbeheerder waarmaakt. Waarden die in perfecte harmonie zijn met de waarden van Belfius en zijn purpose ‘meaningful & inspiring for the Belgian society. Together’.

De komende jaren zullen de beleggingsoplossingen van Belfius en Candriam zich nog meer richten op investeringen in ondernemingen die focussen op betekenisvolle thema’s zoals gezondheid, diversiteit, milieu en vergrijzing. ‘In de herfst lanceren we een beleggingsoplossing die gendergelijkheid nastreeft’, vertelt Olivier Onclin. ‘Dat is niet alleen maatschappelijk maar ook financieel relevant. Er zijn voldoende onderzoeken die aantonen dat bedrijven die actief inzetten op gendergelijkheid betere financiële resultaten halen.’

‘Om duurzaam ondernemen te stimuleren moeten we proactief betrokken zijn bij het bedrijfsleven. We zijn dus voortdurend in dialoog met de bedrijven waarin we investeren. En zijn we het niet eens met een beslissing, dan deinzen we er niet voor terug om dat te laten weten bij de stemming op de aandeelhoudersvergadering’, zegt Naïm Abou-Jaoudé.

‘Dankzij ons actief aandeelhouderschap boeken we opvallende resultaten. Bijvoorbeeld door ons lidmaatschap van het Climate Action 100+ initiatief, dat de grootste broeikasgasuitstoters ter wereld, zoals olieproducenten, wil stimuleren om over te schakelen op groene energie.’

Candriam is vandaag actief in een vijftigtal collectieve initiatieven in de meest uiteenlopende thema’s: de uitstoot van broeikasgassen, plastic voor eenmalig gebruik, kinderarbeid, de toegang tot geneesmiddelen voor kansarme bevolkingsgroepen en voeding.

‘Om de verspreiding en uitbreiding van duurzaam ondernemen te stimuleren, is een proactieve betrokkenheid bij het bedrijfsleven nodig. Met de bedrijven waarin we investeren, zijn we daarover voortdurend in dialoog. Zijn we het niet eens met een beslissing, dan aarzelen we niet om dat kenbaar te maken bij de stemming op aandeelhoudersvergaderingen.’

NAÏM ABOU-JAOUDÉ
CEO Candriam

Een uitgebreid experten-netwerk dicht bij de klant, vóór de klant

Een netwerk van meer dan 250 Private Bankers, ondersteund door experts uit verschillende disciplines, staat voor u klaar. Niet alleen voor het beheer van uw portefeuille maar ook om een antwoord te geven op al uw vragen, zowel privé als professioneel.

‘Onze experts doen zoveel meer dan alleen beleggingen kiezen, risico’s afwegen en rendementen optimaliseren. Ze beheren actief het vermogen van onze klanten en beschermen het tegen huidige en toekomstige risico’s, zegt Olivier Goerens, Director Marketing & Sales Private Banking & Wealth Management bij Belfius.

‘Meer dan 20 experts van Belfius Wealth Analysis & Planning begeleiden en adviseren Private Banking-klanten fiscaal en juridisch bij hun vermogensplanning. Wie financiële gemoedrust zoekt, heeft een financieel plan nodig om zijn levensstandaard te behouden en zijn vermogen te beschermen tegen huidige en toekomstige risico’s.’

‘Onze experts zorgen er ook voor dat de vermogensoverdracht naar de volgende generatie gebeurt in optimale omstandigheden en in volledige overeenstemming met de wensen van de klant’, zegt Olivier Goerens.

Elke situatie is anders, daarom is bijkomend advies soms nodig. Bij de opvolging van een familiebedrijf, de financiële optimalisatie van een collectie kunstwerken, de financiering, de overdracht van onroerende goederen... ‘Ook op al die vragen bieden onze experts een antwoord, verzekert Olivier Goerens.

Ook filantropie maakt integraal deel uit van het Belfius Private Banking-aanbod. ‘Onze jarenlange expertise en samenwerking met partners uit ons filantropie eco-systeem laten ons toe oplossingen op maat te bieden. We vertrekken daarbij steeds vanuit de wens van de klant. Liggen bepaalde onderwerpen hem nauw aan het hart? Dan houden we daarmee rekening, net als met het deel van zijn patrimonium dat hij beschikbaar wil stellen.’

Olivier Goerens
Director Marketing & Sales Private Banking Belfius

Podcast: Vermogens- en successieplanning, hoe begint u eraan?

Abonneer u op deze podcast via uw favoriete podcastapp

Spotify

Vermogensoverdracht ligt onze Private Banking-klanten nauw aan het hart. Daarom kunnen ze profiteren van het advies, de ondersteuning, de expertise en de toewijding van meer dan 20 experts.

‘Onze experts doen zoveel meer dan alleen rendementen optimaliseren. Ze beheren actief het vermogen van onze klanten en beschermen het tegen huidige en toekomstige risico’s.’

OLIVIER GOERENS
Director Marketing & Sales Private Banking en Wealth Management bij Belfius

Een sterke klantrelatie dankzij digitale en menselijke expertise

Niet alleen de lokale verankering en de ondersteuning van verschillende experts maken de Belfius Private Banker het best geplaatst om klanten optimaal te helpen. Ook de beste digitale tools spelen hierin een rol: zowel bij Candriam als bij Belfius.

De digitale oplossingen die Belfius ontwikkelt, zijn erkend in binnen- en buitenland. Recent werd Belfius verkozen tot de ‘Beste digitale bank van België 2020’ door Corporate Finance Institute. De Belfius Mobile app scoort van alle Belgische bank-apps het hoogst op gebruikerstevredenheid en het internationale adviesbureau Sia Partners bekroont de Belfius Mobile app tot de 2e beste bank-app in Europa.

Deze mooie scores zijn het gevolg van de disruptieve vernieuwingen die Belfius blijft ontwikkelen. Zo kunnen Private Banking-klanten vandaag via hun app in realtime hun portefeuille opvolgen, transacties doen en hun orderboek consulteren.

De komende weken en maanden worden daar enkele exclusieve functionaliteiten aan toegevoegd. Ook het digitaliseren van een deel van de vermogensplanning komt er in de nabije toekomst aan.

‘Persoonlijk contact blijft de norm bij Private Banking’, besluit Olivier Onclin. ‘Maar we verrijken dat weldra met een compleet nieuwe digitale dimensie. Klanten zijn niet per definitie analoog of digitaal. Dit is een én-énverhaal. Er is nood aan menselijk advies én aan snel consumeerbare mobiele informatie. Voor onze Private Banking-klanten is dat een winnende combinatie waarbij het digitale de klantenrelatie nog versterkt.’

Corporate Finance Institute verkoos Belfius tot de ‘Beste digitale bank van België 2020’. De Belfius Mobile app scoort van alle Belgische bank-apps het hoogst op gebruikerstevredenheid en werd onlangs door Sia Partners verkozen tot de 2e beste bank-app in de EU.

‘Onze menselijke en digitale aanpak is voor onze klanten een winnende combinatie. De sterke persoonlijke relatie met hun Private Banker en onze performante digitale platformen bieden hen een buitengewone gebruikservaring.’

OLIVIER ONCLIN
Head of Retail, Commercial & Private Banking bij Belfius